ŠALTIBARŠČIAI. VEGANIŠKAI.

Jei reiktų pasirinkti tik vieną daržovę, kurią reiktų valgyti visą gyvenimą – tai be abejonės būtų BUROKĖLIS! (laimei, kad nereikia rinktis 🙂 ) Taaaip mėgstu burokėlius, kad galėčiau parašytė odę!

Na ir, aišku, kad šaltibarščiai yra vienas iš variantų, kaip skaniai valgyti burokėlius su visomis jų naudingomis sveikatai savybėmis. Tik mano šaltibarščiai žaliavalgiški/veganiški, bet tikrai tikrai skanūs – tą pripažįsta ir visavalgiai. (Man atrodo, kad skanesni 🙂 )

Pabandykite pasigaminti, net, jei ir nesate veganai.  Bent jau šviežius burokėlius turite išmokti pasigaminti per kelias minutes, kad nereiktų virti arba valgyti konservuotus.

Receptą kiekvienais metais „pagerinu” ir šiandien, man atrodo, kad jis tobulas. Žaliavalgiški šaltibarščiai greitai paruošiami ir mėgstami net ir tų, kurie pripratę prie tradicinių šaltibarščių su kiaušiniais, pieno produktais ir virtais ar konservuotais burokėliais. Be to,  ir atrodo, ir skonis kaip tradicinių  šaltibarščių , tad jokių įtarimų, kad norite šeimai “prakišti kažkokią sveiką nesąmonę” 🙂

Šie šaltibarščiai sveiki, gyvi ir pilni vitaminų bei visokio gėrio! Neišsiplėsiu apie karvės pieno produktų nenaudą, nei apie termiškai  neapdorotų daržovių puikias savybes – galima lengvai surasti info.

Tik norėčiau akcentuoti, kad riešutų kefyre gausu baltymų, gerųjų bakterijų ir fermentų, o termiškai neapdorotose daržovėse – vitaminų, mikroelementų, antioksidantų bomba! Žalias maistas – tai resursinis, priešuždegiminis, imunitetą stiprinantis maistas.

Sriubai reikės:

  • svogūno laiškų,
  • krapų,
  • 2-3 agurkų [normalių, ne ilgavaisių],
  • didelio burokėlio arba 2-3 mažesnių [nevirtų],
  • 1 avokado,
  • šiek tiek juodųjų pipirų,
  • druskos  [kartais naudoju juodąją, nes ji suteikia kiaušinio prieskonį].

Anakardžių riešutų “kefyrui” reikės:

  • 2/3 stiklinės mirkytų anakardžių riešutų (juos pamirkinti bent pora valandų).
  • 1/3 stiklinės fermentuoto gėrimo (aš naudoju „Raido” fermentuotą gėrimą, kurį galima įsigyti prekybos centruose ir jų e-parduotuvėje, tačiau yra ir kitų Lietuvos gamintojų fermentuotų gėrimų, tik pasirinkite, kad būtų be skonių).
    Galima fermentuoti ir su probiotikais. Labai kokybiškos „Grasole” bakterijos: https://grasole.com/…/10-proviotics-gerosios-bakterijos… . Šioje parduotuvėje galite naudoti ir mano nuolaidą: 10% VAIDOS NUOLAIDA
  • 1 l. vandens

Gaminame:

Anakardžių kefyras

Vienas nepatogumas, kad kefyrą reikės pasiruošti iš vakaro. 

Pamirkykime anakardžių riešutus bent pora valandų. 

Pamirkytus riešutus sumetame į galingą maisto smulkintuvą (belnderį) įpilame 1 litrą vandens ir suplakame iki vienalyčio skysčio (be jokių gabaliukų).

Įpilame fermentuotą gėrimą į suplaktą anakardžių pieną ir paliekame nakčiai kambario temperatūroje. Gali ir ilgiau stovėti. Vėliau Kefyras” gali būti  3-4 dienas šaldytuve.

Jei norime tirštesnės konsistencijos „kefyro” – galima įdėti daugiau riešutų. Bet turėkite galvoje, kad fermentuojantis kefyras patirštės. Kuo daugiau riešutų, tuo kefyras tirštesnis ir “riebesnis”. Tai, jei kam patinka intensyvesnė konsistencija – tai galima įdėti šiek tiek daugiau riešutų. Arba mažiau vandens.

Burokėlių paruošimas (marinavimas): 

Sutarkuokime burokėlius ir apšlakstykime puse žaliosios arba paprastosios citrinos sultimis ir pabarstykime druska. Išmaišome ir atidedame į šoną. Kol supjaustysime visus ingredientus – burokėliai pasimarinuos! Tiesiog taip paprasta!

Taip paruoštus burokėlius naudokite ir kituose receptuose – nes išsaugome visus vitaminus ir naudingąsias savybes.

Supjaustome agurką, krapus, svogūnų laiškus, avokadą (čia jis atstoja kiaušinį). 

Sudedame visus ingredientus į tam skirtą indą, užpilame paruoštu anakardžių „kefyru”.

Vietoj bulvių galima patiekti orkaitėje keptas saldžiąsias bulves / batatus. Šiuo atveju, kepiau violetinius batatus. 

Skanaus!